16 augustus 2012: Brouwen Honingbier Brewed 2B bij Sallands Landbier Brouwerij

Na de teleurstellende ervaringen met brouwerij Boelens - het bier smaakte prima, maar verder was er een hoop mis - hadden we besloten onze tweede batch Houtens Honingbier in eigen land te (laten) brouwen. Via via (want hoe gaan die dingen) viel de keuze op de Sallands Landbier Brouwerij in Raalte. Qua reisafstand wonnen we er niet veel op ('bijna Polen" volgens Jan), maar de wijze waarop we door brouwmeester Ruud van de Gevel werden ontvangen maakte veel goed.

Wij hadden te kennen gegeven graag zo veel mogelijk mee te willen werken en vooral ook te leren. In beide aspecten werden we niet teleurgesteld. Ruud had geen geheimen en vertelde alles wat we weten wilden: over het brouwen, over grondstoffen, over zijn prachtige brouwinstallatie, over het leven als brouwer, etc.

Wat dat laatste betreft kunnen we alvast verklappen dat het keihard werken is. Zelf vertrokken we om half zeven uit Houten en was het van acht tot acht aanpoten, want we gingen voor twee brouwsels. Het ging niet alleen om ons eigen bier, ondertussen oefenden we alvast aan de aandoenlijke bottelmachine (industrieel erfgoed uit de jaren 1960) en hielpen we met diverse andere zaken. Toen we dachten dat we naar huis konden begon er een lagertank te spuiten: lekke afsluitrubbers. Ik ga hier niet verklappen wiens bier het was, maar het stroomde met tientallen liters de vloer op, terwijl Ruud wanhopig probeerde als een veelarmige Hansje Brinkers het lek te dichten. Toen dat niet lukte werd besloten een andere lagertank af te vullen op fust (dat moest toch gebeuren) om daarna de inhoud van de lekke tank te kunnen overpompen. En dat allemaal steriel natuurlijk.

Toen het ergste leed geleden was, konden we rond acht uur eindelijk op zoek naar de dichtstbijzijnde chinees. We waren kapot, uitgehongerd en stonken naar bier, maar in 'Nieuw Peking' waren ze wel wat gewend. Ruud zou nog wel even bezig zijn die avond. En morgen voor hem weer zo'n dag, en overmorgen weer. Petje af voor deze brouwer: de hele dag met allerlei dingen tegelijk bezig zijn, geen tijd om te eten of naar de wc te gaan, en toch tijd voor ons vrijmaken en positief blijven, óók bij de late calamiteit bleef Ruud de Bond tegen het Vloeken trouw.

Kortom, het was een vermoeiende, maar ook boeiende dag, die ons ook een beter idee heeft gegeven van de zogenaamde brouwersromantiek.

Bekijk de foto-impressie van deze brouwdag.

 

Nieuws

Met dank aan

 • Mitra Rialto
  Profiel Nectar_Streekbier

  dbs
  scharff
   Biertapwinkel logo drie meter bier website
  drie dorstige_herten
  Bierverteller
  Bier Magazine logo 2

   Logo-Craftbeershirts-web

   PINT logo_7-Midden-PMS1665C
  easyhosting