Utrecht Hop!, de nieuwe up-to-date biergids voor de hele provincie Utrecht. Honderdzestig kleurrijke pagina's boordevol informatie over alle 36 brouwerijen in de provincie, een selectie van de beste biercafés en -winkels, en veel bierhistorie, compleet met bierwandelingen door Amersfoort en Utrecht.

 

Utrecht Hop!                                                                           Bestel Button

Utrecht Hop! is een gids met bieren, brouwers en biercafés in de provincie Utrecht uit uitgebracht op initiatief van Stichting Houtens Brouw Collectief. Wie zijn al die brouwers, wat brouwen ze en waar doen ze dat? Waar zijn de brouwerijen te vinden en wat zijn de beste plekken om de bieren te proeven? In deze state of the art gids kan je het allemaal vinden. Het rijke bierverleden van de provincie wordt daarbij niet vergeten!

In 1970 draaide de Phoenix-brouwerij in Amersfoort de bierkraan dicht en werd er voor het eerst sinds 1000 jaar geen bier meer gebrouwen in de provincie Utrecht. De biercultuur was op sterven na dood en Nederland geheel verpilst. Niet lang daarna begon een voorzichtige ommekeer en inmiddels heeft de ‘craft beer’ revolutie de biercultuur in haar greep. Liefst 35 geregistreerde brouwerijen telt de provincie nu en volgende maand kunnen dat er al meer zijn. Daarnaast wordt de biercultuur als nooit tevoren verlevendigd met brewpubs, biercafés, bierwinkels en - festivals.

De gids kost €15,95 (exclusief €2,60 verzendkosten) en is verkrijgbaar bij de boekhandel of bol.com. Maak per gids €18,55 over op rekeningnummer NL78 INGB 0007 500 111 ten name van Stichting Houtens Brouw Collectief. Vermeld daarbij Utrecht Hop! en uw postadres.

Kees Volkers is bierhistoricus en brouwer. Eerder verschenen van zijn hand: Wandelen over de Bierkaai - een bierhistorische gids van Utrecht (2006, Aprilis) en -met Pim van Schaik - Ontdek de bieren van Amsterdam (2013, Stokerkade)

Updates

De bierwereld is volop in ontwikkeling. De lijst met brouwerijen, biercafés en bierwinkels in Utrecht Hop! is een momentopname. Sinds het verschijnen van de gids (november 2016) noteren wij de volgende mutaties (laatste update: 7 januari 2017).

Brouwerijen

Nieuw:

- Swarte Os - Soest (microbrouwerij)

- Brouwerij Brasser - Austerlitz (huurbrouwer)

- De Baarnsche Brouwerij - Baarn (huurbrouwer)

- Haas Bieren - Driebergen-Rijsenburg (huurbrouwer)


Meer info op de site van PINT Regio Midden en/of Cambrinus)

Biercafes

Biercafé Zomaar, Amersfoort: Gaat na tien jaar sluiten per 28 januari 2017.   

The Village, uitspanning in de voormalige Wolvenpleingevangenis, is in oktober 2016 gesloten. De uitbaters willen zich in de andere twee vestigingen van The Village in Utrecht meer op koffie gaan richten. Bron: DUIC

Bierwinkels

Bierwinkel Zeist: 

nieuw adres:  1e Hogeweg 160, 3701 HL Zeist

 

Bierwinkel Hop, Amersfoort:

nieuw adres: Achter 't Oude Stadhuis 2, 3811 CH Amersfoort

 

Nieuw:

Drie Meter Bier

Amsterdamsestraatweg 379, 3551 CK  Utrecht

 

Nieuwe naam:

Berts Bierhuis Biltstraat (Utrecht) heet sinds februari 2017 Bierman & Bierman.

 

Nieuws

 • Flyer Utrechtse Bierbrouwers Festival 2017

  De flyer van het 7e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival op zaterdag 27 mei 2016 vind je hier.

 • Verkiezing Meest Gewaardeerde Bier van Utrecht 2017

  Tijdens het 7e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival dat plaats vindt op zaterdag 27 mei 2017 wordt door een deskundige jury het "Meest Gewaardeerde Bier van Utrecht 2017" verkozen. De jury bestaat uit bierkenners die hun sporen in de Nederlandse bierwereld ruimschoots hebben verdiend.

 • Zesde PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival goed bezocht

  Het 6e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival is een groot succes geworden. Op Pinksterzaterdag bezochten zo'n 1800 bierliefhebbers de nieuwe festivallocatie, alwaar een record aantal van 27 Utrechtse brouwerijen aanwezig was. De gasten konden kiezen uit meer dan honderd Utrechtse bieren van hoog niveau. Het kuitbier van brouwerij De Dikke uit Wijk bij Duurstede werd door de jury als beste gewaardeerd.

 • Utrecht Hop! De biergids voor de provincie Utrecht

  Utrecht Hop!, de nieuwe up-to-date biergids voor de hele provincie Utrecht. Honderdzestig kleurrijke pagina's boordevol informatie over alle 36 brouwerijen in de provincie, een selectie van de beste biercafés en -winkels, en veel bierhistorie, compleet met bierwandelingen door Amersfoort en Utrecht.

Met dank aan

 • Mitra RialtoProfiel Nectar_Streekbier
  Biertapwinkel
  easyhosting
  drie dorstige_herten
   Logo-Craftbeershirts-web Bier Magazine logo 2
   scharff

  logo drie meter bier adres

   Bierverteller PINT logo_7-Midden-PMS1665C
   bierista Def2014_logo  Vakantietaxi